Lapas

otrdiena, 2011. gada 27. decembris

A dog named Christmas

Filmas par suņiem man laikam patīk labāk kā filmas par cilvēkiem. It sevišķi, ja sākuma titros varu izlasīt "based on a novel..." daļu. Izskatījās, ka arī grāmata varētu būt tīri tā neko. Man laikam vispār ļoti patīk TV7 filmu izvēle, jo katru reizi, kad ieslēdzu TV (un tas notiek reizi pusgadā), tur rāda kaut ko, kas man patīk.

Ziemīši bija pavisam forši pat par spīti maniem īssavienojumiem, rīta pinkšķim pirms sēšanās autobusā un visam pārējam- ar ģimeni nosēdējām pie galda līdz divpadsmitiem naktī, runājoties un stāstot stāstus. Tā tas bija pirmo reizi, ar visu stopkadru (tas ir tas brīdis, kad tu redzi visu no malas, pilnīgi visu, un esi visā iekšā līdz pašiem dziļumiem, tāds īpašs moments, ko grūti aprakstīt vārdos), kad Ēma lasīja neizmērojami garu Ziemassvētku dzejoli. Es tikai sēdēju, centos pēc iespējas labāk ierakstīt katru mazo sīkumu atmiņā, lai nekad, nekad neaizmirstu, ka esmu piedzīvojusi kaut ko patiešām maģisku. Ir vēl daudz, daudz maģisku lietu, kam vajadzētu notikt, bet iesākumam Priecīgi Ziemassvētki nemaz nav tik slikti. Ir tā, it kā tie divi vārdi pirms tam būtu bijuši tikai krāsojamās grāmatas melnās kontūrlīnijas, bet tagad- fotogrāfija vai glezna pie sienas, pilna ar siltām, dziļām krāsām.

Ar šo es laikam oficiāli varu pasludināt sevi par neglābjamu grafomāni- es tik tiešām nemaz nevarēju atturēties pievienot šādu ierakstu- cukursaldu (kā piparkūku baltais garnējums!), pilnu ar suņiem, sniegpārslām un pūkām, kas lido pa gaisu. Bet pats galvenais tai visā laikam ir tas, ka esmu mazliet, tikai pavisam mazdrusciņ pieaugusi- citādi es to visu droši vien nepamanītu un nevarētu novērtēt tik ļoti, lai justos tik pateicīga un piepildīta kā tagad.


Sūtu Jums visas savas svecītes. labu nakti.

ceturtdiena, 2011. gada 22. decembris

Akadēmiskais gads ir sala

uz kuras tu stāvi viens. 



(Reizēm pie tevis laivā atbrauc draugi, reizēm ar visu plostu, bet nekad ilgi nepaliek. Es gribu atpakaļ uz skolu un matus kaut kādā krāsā. Esmu ļoti akadēmiski vientuļa šobrīd, es gribu atpakaļ savas meitenes, tramvaju piesmiešanu līdz asarām, to, ka nekad nav laika un ir iespēja kaut ko nobastot. Šobrīd man ir pārāk daudz laika un domu, bet mazie, dumjie prieciņi pamazām attālinās, aizbēg un izdziest kā mazas uguntiņas. Tāpēc jau man tik labi sanāk pilnā balsī kaukt līdzi "Pilnīgi viens".)

Vēl es gribu jebkādā veidā sajusties priecīga uz Ziemassvētkiem, tikai varēt izbaudīt sniedziņa mirguļošanu uz eglītes, 


Ēmas štovētos kāpostus, svecītes miniatūrajā eglītē uz Opja galda, mūsu neiedomājami slinko dzejoļu lasīšanu, Laumas kartiņas, brāļa ķircināšanos (lai gan man patiktu arī vienkārša runāšanās), tēta nepārspējamo humoru un to īpašo limonādi, kas ir sarkana un laikam no dzērvenēm. 

Ziemassvētku vecīti, ja tu esi, atnes man tikai vienkāršus, priecīgus Ziemassvētkus "kā parasti" agrāk. 


otrdiena, 2011. gada 20. decembris

Tāpatās.

Šodien bija lieliska Brīvdiena.

Es piecēlos, lai pamostos kopā ar savu labāko draudzeni pie kafijas tases, sarunām un sapņiem, un man palika silti, lai gan dzīvokli tikpat kā nemaz nekurina.

Zanei patika mans raksts, bet nepatika Gretčena. Tā nu mans šopaholisma stāsts pēc viņas iniciatīvas tagad ir par Grētu, bet tas princpā neko nemaina, jo vienalga bija ok. Soooo cute tagad jūtos, gandrīz kā es pa īstam būtu kaut kas starp žurnālisti un rakstnieci.

Uztaisīju ļoooti garšīgas un pat veselīgas vakariņas, kuru tapšanas laikā kaimiņi varēja arī vērot tos unikālos paraugdemosntrējumus, kad es, piemēram, griežot ķīnas kāpostu, tiešām ļoti dejoju pie 101 Ziemassvētku dziesmām. Man reti ir tik jautri, kad esmu viena pati,  bet vispār tas nemaz nav slikti, kad reizēm ir interesanti tāpat- vienkārši dzīvot.

Palasīju Beatrises pēdējo vēlēšanos. Bišku plakani tagad tas viss izskatās, bet es neparko nemainītu to laiku, kad rakstīju pa naktīm, darbā, vannā, tramvajā, Kafkā un visur citur. Kad tu mēģini radīt jaunu, īstu, DZĪVU pasauli, esošā arī piepildās ar krāsām, skaņām un garšām, pēkšņi pilnīgi viss ir jēgpilns, interesants un reizēm pat maģisks. Un, ja tā labi pacenšas, tas nebeidzas. Tāpat kā ar divriteni. Tāpat, kā ar auto.

Un es izdomāju atkal novilcināt laiku līdz darba dienai, lai parakstītu par pūkām- pārmaiņas pēc. Ir labi. Varētu būt vēl labāk, bet tur vajag dažas lietas, kuras nav atkarīgas no manis. Ar šo noslēpumaino teikumu tad arī "tāpatās" beidzās un es eju izsmēķēt savu pēdējo vakara cigareti, lai rīts pienāktu vēl mazliet vēlāk. Pūkaini Jums arī :*

svētdiena, 2011. gada 18. decembris

Man gribas iemīlēties, aizbraukt uz kaut kādu skaistu vietu, kur ir saule un sabildēt daudz pliku bilžu. Mī uz akmeņa pie okeāna. Mī un svītijs pie lielas ēkas (vai ir svarīgi kādas?). Sanšains dara muļķības, mī bildē. Mī gandrīz pilnīgi plika, tikai neskaties, jā. Bet tiešām visas tās muļķības gribētos gan.

sestdiena, 2011. gada 17. decembris

+++++++++

Tikko pabeidzu rakstu par gandrīz šopaholismu, un tagad man ir bail iet gulēt- priekšā divas 12 stundu darba dienas, viena sākas pēc apmēram septiņām stundām. Bet ir tiiiiik labi, tik ļooooooti labi! Un vēl visādi susuri, minkas un baloži, tas arī bija patīkami.

Mans secinājums ir tāds, ka nav jēgas kaut ko darīt laicīgi, jo viss labākais vienalga top tikai astes degšanas fāzē. Priekšā vēl intervija ar rakstnieci, iepazīšanās/randiņa stāsts (Tev kāds ir? Varbūt kaut kas labs? Varbūt Tu gribi dalīties? ;) ) un vēl viens stāsts, uz ko fokusēties. Ir sajūta, ka esmu sev noorganizējusi tādu kā sesiju, tikai šai es redzu jēgu, ir daudz interesantāk, es pati to visu esmu izvēlējusies un negribas nomirt, jo ir sajūta, ka katrs padarītais darbs, katrs raksts kā labs, dzeltens C vitamīna ripulītis ieskaita manā organismā kaut ko pozitīvu. Sanšains ir atgriezies, nekas nav beidzies, tagad tikai gribas izdejoties kaut kur, kur mani neviens nepazīst, aizmigt un pamosties no jauna.

Bučas, zvēriņi!

ceturtdiena, 2011. gada 15. decembris

Dzeru pirmo garšīgo vīnu savā mūžā, ne reizi pat vēl neesmu sašķobījusi seju, nopietni. Domāju, ko darīt tālāk. Domāju vispār daudz un PAR daudz. Man ir aizdomas, ka līdz ar horizontu paplašināšanos es sāku šo to saprast, bet vēl nezinu tieši, ko. Baigi interesanti

man vairs nav virsrakstu, bet tas nemaz nav slikti, jo virsraksti pārsvarā melo

Esmu pārsteigta par gandrīz pilnīgi visu uz pasaules. It sevišķi par lietām, ko atklāju šonakt pie Anetes melnā kompīša, probably izbesījot viņu diezgan pamatīgi. Man ir 100 personības šķautņu, katra uz savu pusi, bet varbūt man ir 1000 parastu akmeņu, katrs iešķelts savā vietā, un tam visam nav ne jēgas, ne sakara. Un es baigi gribētu atcerēties to brīdi, kad sāku lasīt grāmatas un savu dzīvi pat tad, ja tām ir TIKAI interesanta muguriņa un tās nav pelnījušas pelnīt man brilles par lasīšanu tumsā. Tas tā - reminiscences no kaut kā cita, ne manis, lai ko arī tas mistiskais vārds nozīmētu.

Man generally ir divas daļas. Viena bija konkrēti vakar (nu tagad jau aizvakar, bet kamēr ir nakts, tikmēr neskaitās) - es uzkrāsoju tik ļoti Eimijas acis, cik vien man pietika drosmes un lainera, uzsēju lakatu 60.o stilā un, ejot garām tatoo salonam, nodomāju, ka varētu izdurt kaut kur vēl kādu caurumu - ,piemēram, augšlūpā. Tas ir baigi interesanti, jo es nekad neko, neko, neeeeko neesmu jutusi pret tatoo un pīrsingiem. Es vienkārši biju izdomājusi, ka man nav jābūt nekam pat tuvu normālam, nekam 21, bet es drīzāk varētu dibināt Eimijas fanu klubu nesaprastiem hipsteriem, piemēram. Un vēl es biju nolēmusi nedēļu krāsoties viņas stilā un tā tālāk, lai... nu whatever īstenībā, jo pienāca ŠODIENA un šodien jau es pamodos kā mazais verdziņš, kuram no rīta tā trīc rokas, ka nevar to f-ino lainera pudeli pat paņemt rokā. Un es nedzeru, draugi, gandrīz absolūti nemaz, it sevišķi salīdzinoši ar citiem jauniešiem. Jā, un šodien man likās, ka man nokritīs seja no tik daudzajiem simtiem frozen smile un "paldies jums, lūdzu,  čekiņu ielieku maisiņā", mērkaķis galvā klapējās īpaši skaļi un man ienāca prātā, ka varbūt tā būs visu laiku - viena gara, no miega apslienāta lappuse, sekla elpa nespēj pat pārpūst nākamo, un tas, ka es vispār varu jebko citu, ir tikai Eimijas wannabee iedomas. Vienīgi man citu domu - iedomu nav, un es nezinu, kur lai viņas ņem. Un es neko negribu vispār vairāk ņemt, es gribētu labāk atdot savus pēdējos 20 latus tai tantei, kas dejo Vecrīgā pie rādžiņa, jo man ir sajūta, ka viņa vairāk zina un tā ir vairāk viņas nauda, nekā manējā. Twisted.

Īstenībā es tā rakstu tikai tāpēc, ka es šobrīd ļoti daudz lasu un man ir domu pārprodukcija. Īstenībā šodien pārmaiņas pēc bija pirmā decembra diena, kad es darbā sajutos tik laimīga, ka mana seja plānoja arī aizlidot kaut kur kosmosā pie trakiem suņiem. Vienkārši skanēja mana dziesma un viss bija čībā. Tas, ka čība pat nav īsta, vispār nav temats. Pašlaik līst, bet man neviena pati pile netek klāt, un tā sajūta man atgādina bērnību, laiku, kad tu sēdi zem segas un klusībā priecājies, ka tu neesi iela, ka tevi kāds pasargā. Jā, un mani vispār pasargāja btw. Es vienkārši vienmēr pazaudēju, salauzu vai atdevu kādam citam savus lietussargus, lai pēc tam pinkšķētu lietum līdzi. 

Viena no brīvdienu svarīgākajām atklāsmēm ir tas, ka es vairs necentīšos būt/kļūt/vēlēties būt rakstniece. Man nevajag to vārdu. Es vienmēr esmu zinājusi, ka sarakstīšu grāmatu tikai tad, ja notiks liels, īsts brīnums, bet tam vajadzētu būt nenormāli īstam un ilgam manā gadījumā, kā Ziemassvētku vecītim, piemēram. Salatētis ir miris ar visu bārdu. Varbūt, kad man būs 40, brīnumi atkal notiks. Varbūt grāmata kādreiz atnāks pie manis sapnī. Bet, kamēr viņa nāks vai nenāks, es laikam tomēr bišku padzīvošu un tā.
Padzīvojiet Jūs arī.

P.S. Viens svarīgs jautājums par visiem mirušajiem elkiem - kāpēc neviens (nu labi - kāpēc es, par neviens es neko nezinu) neinteresējas par saviem mīļotajiem dziedātājiem, rakstniekiem, DRAUGIEM, ģimenes locekļu slepenajām dienasgrāmatām un tā tālāk PIRMS TAM? Un pat jautājums nav taisnība vispār, bet aizdomāties noder tāpat.

otrdiena, 2011. gada 13. decembris

Skatos Eimijas Vainhausas biogrāfiju un jūtos iedvesmota. Tādā dīvainā veidā.. Tie dīvainie, ievainojamie, kuros tu vari būt tikai pa īstam viens, šķiet, ir labākie. Un mani nenormāli iedvesmo tādi cilvēki, kuri nav perfekti, kuru dzīve ir haoss, no kura dzimst visskaistākās, īstākās un radošākās lietas. Tāpēc man patīk drēbju kaudzes uz manas istabas grīdas, piedzīvojumi, kādiem reizēm nemaz nevajadzētu notikt un dark stuff sajūtas, kuras negribu just - es vienmēr zinu, ka pēc kāda laiciņa no tā visa piecelšos nakts vidū (nemaz neaizejot gulēt patiesībā) un man būs kas patiess, ko teikt. Kaut kas īsts, nevis "kā vajag" vai "kā būtu pareizi". 

Jā, un man besī, ka nevaru paklausīties "Back to black", jo tajā laikā varēju arī savu dzīvi parakstīt zem tāda nosaukuma - es atceros, kā stāvēju aukstās, sniegotās ziemas dienās, gaidot sava riebīgā instruktora sarkano golfu un Eimija dziedāja tāpat, kā es jutos. Vispār es dažreiz nevaru vien nobrīnīties, kā tajā periodā varēju pabraukt, nekur neiebraukt un pat beigās nolikt tiesības. Tam varbūt vajadzētu atgādināt, ka spēju funkcionēt arī ziemā - gan iekšējā, gan ārējā? 

Man liekas, ka viņas acis ir pati atklātākā lieta uz pasaules - ne miņas no optimizācijas, kamēr pārējā pasaule dzīvo optimizētajā īstenībā un var tikai sapņot par to, ka kādu dienu, tajā dienā, kas vienmēr ir aiz trejdeviņiem kalniem un jūrām, viņiem būs, ko teikt un viņi varēs to pateikt...skaļi.

Bet es varu klausīties šo, jo tas ir kaut kas jauns. Un man patīk. Tā lūk. 

svētdiena, 2011. gada 11. decembris

Newsletter

Esmu sākusi diezgan sālīti lamāties. Tas darbojas. Es jūtos labāk, tikai mazliet uztraucos par citiem, kam tas sāls birst iekšā pa visām ausīm.


Viss iet dibenā, tātad pēc būtības novembris vēl nav beidzies. Es tikai ceru, ka viņš paspēs līdz Ziemassvētkiem, jo man no viņa jau sāp galva.

Jā, es īstenībā gribēju rakstīt arī daudz citus priecīgus jaunumus, bet kamēr rakstīju, vairs negribēju. Un es tiešām varu apzvērēt, ka tas ir tas stulbais novembris, jo es skaidri atceros, ka bija cits gads, cits aukstums un es biju tikpat rupja un dziļdomīgi skumja kā pašlaik (kā dzērājs, tikko izlasījis "Trīs draugus" līdz beigām, piemēram).

Interesanti zināt, kā normāli cilvēki cīnās ar "novembri"?

pirmdiena, 2011. gada 5. decembris

Ja es zinātu, cik daudz man pārāk pazīstamu cilvēku lasa šo blogu (vai, pareizāk sakot, - nelasa), es tagad sarakstītu visādas trakas lietas. Galu galā - kurš normāls cilvēks piecos deviņpadsmit raksta kaut ko normālu?

Rīt droši vien atkal neredzēšu sauli, jo piecelšos tikai īsi pirms trijiem, lai paspētu sataisīties uz Elīnas satikšanu. Šodien palika pilnīgi tumšs jau ap četriem. Es gāju pastaigāties, lija, man bija slapjas kājas, un visu laiku galvā bija sajūta, ka mani čakarē - vai tad agrāk nepalika tumšs tikai ap sešiem? Varbūt tas ir sniega trūkuma dēļ. Es tikai zinu, ka jau otro brīvdienu, kad man nekas nav jādara un neviens nav jāsatiek, es redzu saulīti pusnomodā, šodien mūsu kristāls logā izmisīgi taisīja pat saules zaķīšus, bet, kamēr es izvilku savu pakaļu no gultas (mammu, ja tu šito lasi, piesakies, es rakstīšu pieklājīgāk!), ir jau pustumsa, lai neteiktu vairāk. Bet es vienalga gāju staigāties, necentos pat normāli izskatīties un taisīt pārliecināta cilvēka stāju vai uz kādu skatīties, vienkārši gāju, kā man patīk. Biju divos Ziemassvētku tirdziņos, redzēju poniju un daudz kāzu kleitas Avotu ielā, kuras man gribētos joka pēc pielaikot. Galu galā man ir gandrīz īsts saderināšanās gredzens, ar kuru apmuļķot pārdevējas.

Jau stundām ņemos ap mūziku, stereomood un citu cilvēku blogos izrokot dziesmas, par kurām no rīta noteikti būšu pārsteigta. Izdzēsu visas Keitijas, Dafijas un 27 dresses pārpalikumus no laikiem, kad man vēl bija sarkani mati un es daudz braukāju autobusos, kur pat visdraņķīgākā mūzika skan ideāli. Domāju, ka varētu padzēsties un parakstīties vēl - varbūt es dabūšu visus tos vecos sūdus ārā vismaz no atmiņas. Bet doma bija par kaut ko pavisam citu - ja šo te tomēr lasa kāds, kas mani pazīst pietiekami ļoti, lai gribētu man uzdāvināt kaut ko Ziemassvētkos, tad es gribu kaut kādu mūzikas atskaņotāju vai kaut vai austiņas, kas der manam telefonam (es personīgi nekur tādas nevaru atrast).

Un tas laikam šim vakaram ir viss, jo man negribas nobiedēt Aneti, kad viņa nāks ēst brokastis.