Lapas

otrdiena, 2012. gada 28. februāris

Ārā ir skaisti

Tā vien liekas, ka sniegpārslas kā tādas mazliet ziņkārīgas un nez kāpēc arī mīlīgas ziemas mušas cenšas atrast spraudziņu un iekļūt iekšā.

Es tikko pabeidzu ļoti, ļoti labu grāmatu. Tik labu, ka man pat vairs nav bēdīgi, ka, dzīvojot tikpat ilgi vispār un tajā pašā pilsētā, kur autore - šobrīd, neesmu pati neko tādu radījusi. Iedomājies tikai - iepriekšējo reizi tik dziļi, līdz pašam okeāna dibenam, kur ir tumšs un vienmēr skaidrs, mani saviļņoja Hāleds Hoseīnī. Šodien tā bija Laura Dreiže. Un man nemaz vairs nav bail par latviešu literatūru. Tikai par to, ka brīdī, kad pabeigšu lasīt visus latviešu jaunos F&F autoru romānus, es, visticamāk, jau būšu sen atlaista no darba un to pat nepamanīšu.

Tagad es iešu apsēsties uz palodzes un pārmaiņas pēc vērot kaut ko skaistu tepat aiz loga un saukšu to par meditāciju.

svētdiena, 2012. gada 26. februāris

Jauna ziņa

Šajā nedēļas nogalē esmu:

  • atguvusi savu dvēseli,
  • jutusies pa īstam mājās gan burtiski, gan savā dzīvē,
  • reanimējusi kādu vecu, noputējušu sapni. Vēl aizvien zinu, ka, visticamāk, nav lemts sanākt. Ka būs sāpīgi. Ka būs grūti. Un arī to, ka sen neesmu jutusies tik dzīva. Tāpēc es ļaušu viņam būt. Trick part - uzmini, kas tas ir ;)
  • uzrakstījusi daudz bloga ierakstu,
  • izgulējusies kā bērnības vasarās,
  • iemīlējusi Eddie Vedder mūziku.
Un, pats labākais, ka viss vēl nebūt nav beidzies, būs vēl. 

sestdiena, 2012. gada 25. februāris

Sarežģītākās lietas

...manā dzīvē, šobrīd, jautājumi, pie kuriem varētu stāvēt stundām, kasīt galvu un beigās reizēm apraudāties no izmisuma:


  • Kāds būs tavs lietotājvārds?
  • Kā tev iet?
  • Kad tev ir brīvs laiks?

Es ceru, ka identitātes krīzei reiz pienāk gals, ka man nebūs jāgaida, līdz būšu tik veca, ka aizmirstu jautājumu. Bet tie (izņemot brīvu laiku, jo tas vismaz ir divdimensiju jautājums) IR sarežģīti . Pašlaik esmu pie pirmā, man pēc pusstundas jāsāk ģērbties, lai ietu ciemos, bet saprotu, ka šitas varētu ievilkties. 


mazi zaķīši, lieli zaķīši

Ir tik interesanti vērot kādu augam jau no pirmās dienas. Vispirms tu redzi mazo kunkulīti ar zilgano degunu un dīvainajiem pirkstiņiem, tad jau viņš iemācījies staigāt (un, protams, izbauda arī PVN staigāšanas procesam - lidošanu lejā pa trepēm, iekšēji kliedzot "džeronimooooooo"), tad nāk periods, kurā bērns ir tik mīlīgs, ka tikai ar savu elpošanu iedveš tavā dzīvē neidomājami daudz prieka. Nenovēršami ierodas arī tas brīdis, kad mazajam, pūkainajam radījumam jāļauj "nomest pūku", biežāk jāsāk saukt vārdā, nevis mīļvārdiņā un, lai cik grūti tas nebūtu, jānovāc no ceļa visi spilveni, lai caur savu kļūdu pieļaušanu un ceļgalu saskrāpēšanu cilvēks pats izaugtu liels, spēcīgs un pieaudzis. Tas, manuprāt, ir moments, kad daudzi vecāki savam bērnam apgriež spārnus un neko neļauj darīt, jo baidās no tā, ko šim prātā vēl bāli zaļajam indivīdam nodarīs "lielā pasaule". Un kaut ko jau, visticamāk, nodarīs arī. Bet kopš tā brīža, kad sākas visādas interesantas trīspadsmitgadnieku lietas (ko es negribu minēt, ja nu gadījumā mans trīspadsmitgadnieks lasa šo blogu), there's no whay back, lielo pasauli uz pāris dienām varēs izslēgt tikai saaukstēšanās vai dzimšanas dienas kūka ar svecītēm. Tā nu es vienkārši mazliet pakāpjos maliņā, bet daru zināmu, ka tepat vien esmu, paralēli censdamās apturēt savus garum garos vecākās māsas taustekļus no vēlmes kontrolēt, uzmanīt, k o n t r o l e e e e e e t. Un cenšos apturēt savu kluso, drebelīgo iekšējā vecāka balsi, kas tiešām nezina, vai grib zināt, ko tagad trīspadsmit - četrpadsmit gadus veci bērni (?) dara savās ballītēs.

piektdiena, 2012. gada 24. februāris

Ja es zinātu, kā tieši to dara, es ar kaut kādu mietu pamatīgi sabakstītu griestus. UN ja es zinātu, ka nesabojāšu mūsu dzīvokļa (nav jau taisnība, bet man patīk tā teikt) izcilos griestus.  Mūsu augšstāva kaimiņi KATRU DIENU gandrīz nosnstopā pārbīda mēbeles. Vai arī te ir vienkārši dīvaina akustika un patiesībā viņi nodarbojas ar mīlestību - tieši uz grīdas? Un ir ļoti kaulaini.

Apmēram vienu dienu esmu apzināti pavadījusi viena, lai atpūstos, bet man jau ir apnicis. Gribas uzvilkt kleitu, salasīt minkas un doties kārtīgi izdejoties. Bet līdz tam laikam vēl mazliet jāpagaida.

Šodienas divi lielākie atklājumi - es mīlu grupu Cake un man vairs nepavisam nepatīk romantiskās filmas.

trešdiena, 2012. gada 22. februāris

baltā māja un citas lietas

Šodien darbā piedzīvoju tādu klikšķi kā vecos laikos, riktīgu KLIKT manā iesūnojušajā pieauguša cilvēka rutīnā. Manā veikalā bija iebraukusi sieviete invalīdu ratiņos un tā kā man nez kāpēc sanācis diezgan reti saskarties ar tādām situācijām es satraucos un mēģināju atcerēties, kā vislabāk reaģēt, lai cilvēkam būtu ērti nevis dīvaini. Kad gāju uz "Norunu", kāda meitene bija izveidojusi interviju ar sievieti, kurai dzīve jāpavada ratiņkrēslā. Šī sieviete teica, ka vislabāk viņai patīk, ja cilvēki viņai nepievērš pastiprinātu uzmanību, bet visvairāk riebjas, ja uz viņu skatās ar žēlumu un līdzjūtību.

Tad es atcerējos, kā speciālajā pedagogijā pagājušajā gadā runājām par to, ka, ja cilvēkam ir kaut kas atņemts, viņam tiek dots kaut kas vietā - pastiprinās kāda cita maņa zaudētās vietā, palielinās gribasspēks dzīvot pilnvērtīgu dzīvi, cilvēki meklē ceļus, kā sevi realizēt par spīti visiem apstākļiem.

Un tad es iedomājos par visiem tiem cilvēkiem, kuri čīkst (neuztraucies un nemet man ne ar ko, ja ir radusies tāda vēlēšanās - sevi es tobrīd iekļāvu čīkstuļu topa virsotnē). Čīkstuli var atpazīt pēc nelaimes čupiņas gaitas, daudz problēmām un vēlmes tajās dalīties ar visu plašo pasauli. Čīkstulim ir skumji un gribas šokolādi vai jebkādu citu kompensāciju, jo ir taču tik grūti. Es neesmu redzējusi nevienu cilvēku ratiņkrēslā ar čīkstuļa seju. Bet esmu satikusi un pati ik pa laikam iejūtos tāda cilvēka lomā, kuram it kā "kaut kas ir atņemts" vai kaut kas trūkst, tāpēc visa pasaule aicināta iedarbināt trauksmes zvanus, izvilkt spilvenus un mīkstos plediņus un sildīt ar attieksmi. Bet nevajag. Pat ja kaut kā trūkst, tas nenozīmē, ka dzīve apstājas un PILNĪGI NOTEIKTI nenozīmē, ka čīkstīguma iemeslu jāiestāda zemē un jāriņķo tam apkārt uz velna paraušanu. Man liekas, ka ar žēlošanu arī jābūt uzmanīgam, jo tā atņem cilvēkam spēku.

Pamatā es laikam gribēju pateikt vienu vienīgu teikumu - ir labi koncentrēties uz cilvēku, nevis viņa problēmām. Un tas attiecas uz attieksmi gan pret sevi, gan citiem. Baigi bieži problēmas iegūst caps lock lielumu tikai tāpēc, ka kāds ir gatavs tām pievērst pastiprinātu uzmanību.

Ar šo es laikam atgriežos pavasara nakšu ērā, kad pāris stundu laikā tiek padarīts vairāk kā ziemā pa veselu mēnesi. I'll be back!

ceturtdiena, 2012. gada 9. februāris

Turn me on

Nora Džounsa iesāka manus saulainos rītus, kad pirms pāris gadiem sāku savu pirmo īsto darbu. Katru rītu savā baltajā blūzē ieslēdzu "Turn me on", saule apspīdēja svaigi izmazgāto parketa grīdu, un es vienkārši biju laimīga. Izrādās, ka ar jauniem darbiem tas kļūst par vienu no sarežģītākajiem uzdevumiem- neaizmirst, ka mēs te neesam, lai sacenstos par to, kurš visātrāk griežas vāveres ritenī un vienkārši sajust to, cik dzīve, draugi, cerības, sapņi un mīlestība ir maģiski gaiši tam visam apakšā.

"I'm just sitting here
Waiting for you to come on home
and turn me on
Like the desert waiting for the rain
Like the school kid waiting for spring
I'm just sitting here
waiting for you to come on home
and turn me on"

Un varbūt es pēdējā laikā esmu lasījusi pārāk daudz preses, bet man liekas, ka pašos pamatos mēs te neko citu nedaram.

piektdiena, 2012. gada 3. februāris

Trešā februāra sākums faktos.

  • Es vēl aizvien nezinu, ko gribu no šī gada- nekad neesmu tik vēlu vēl neuzrakstījusi sev Jaunā gada vēstuli. Gaidu, kad būs iedvesma, kura parasti tā arī neatnāk.
  • Pirms pāris gadiem es no kāda žurnāla izgriezu elegantu fotogrāfiju sēpijas toņos, zem kuras bija rakstīts: "Beidzot esmu atmetusi smēķēšanu!" Tad es vēl pat negribēju atmest, bet man patika, kā tas skan. Patīk vēl vairāk tagad, kad varu noņemt mazās pēdiņas un padarīt šo citātu par vienkārši kaut ko, ko es saku trešā februāra naktī- es beidzot esmu atmetusi smēķēšanu. Es pat neklepoju par spīti mīnus par daudz grādiem. 
  • Svētdien mainu dzīvesvietu. Pavisam ļoti uztraucos, bet mēģinu turpināt darboties pēc principa- labāk jaunas, bailīgas pārmaiņas nekā vecās, nepatīkamās, pierastās mēslu kaudzes. Reizēm sanāk, reizēm nesanāk, un tad jau redzēs. Viss notiek, dzīve ir gandrīz seriāls, tikai es neesmu Estrelita.
  • Daudz domāju par to, vai visu atlikušo dzīvi būšu pārdevēja vai varbūt tomēr nē. Man sāk rasties aizdomas, ka visas tās runas par nepadošanos, sapņošanu un "atrodi kādu, kurš Tev maksā par to, ko Tev patīk darīt", ir bullšits, gluži ka Ziemassvētku vecītis, burvju spējas un elfi. Galu galā, pat ja Vecītis eksistētu, viņš tiešām NEVARĒTU apmeklēt visus bērnus.
  • Šim ierakstam nav nekāda sakara ar bildi iepriekšējā. Arī tā gaida iedvesmu.