Lapas

sestdiena, 2011. gada 15. janvāris

Pāris ieteikumi darba meklētājiem.

Viens - ja vien Tev nav kaudzēm laika, lieka enerģija un pāri plūstoša ticība rakstītam vārdam, es neieteiktu atsaukties sludinājumiem, kas sola ātru naudu (jā, daži pat "aizmirst piebilst", ka par to naudu reāli kaut kas ir jādara, visbiežāk piečakarējot tos, kam jau tā klājas visgrūtāk!) + iespēju savienot ar skolu, pamatdarbu un sazin vēl ko. Vēl šādus sludinājumus var atpazīt pēc tā, ka nav norādīta firma, tās mājas lapa, un arī e-pasts ir absolūti neformāls un nav nekādas iespējas no šiem "darba devējiem" izvilināt konkrētu informāciju par darbu, firmu, slodzi, pienākumiem utt. bez satikšanās pirmajā intervijā. Pat ja tas nav nekāds augsta līmeņa pro darbs, uzticami un cienījami uzņēmumi tā nedara. 

Divi. Es domāTU, ka šis ieteikums ir absolūti bezjēdzīgs, ja nebūtu dzīvē redzējusi cilvēkus, kas uzķeras, zaudē savus iekrājumus un cieš sakāvi, kuru nevar atļauties. Vai ir jebkāds pamats domāt, ka ātri tiksi atpakaļ uz finansiālā viļņa, "tikai" iemaksājot lielāku vai mazāku naudas summu par pirmās informācijas, biļetes, sertifikāta iegūšanu absolūti nepazīstamam cilvēkam bez līguma vai kāda cita oficiāla dokumenta? Nē! Bet varbūt tomēr? Nē!!! Bezjēdzīgi izšķiesta nauda par lidmašīnas biļeti uz neeksistējošu darbu, "darba intervija" - vervēšana ar nelielu, mazu šķērslīti 2,5 līdz 70 latu apmērā, lai varētu sākt raust desmit latus stundā, e-pastu pakešu pirkšana- es to visu esmu dzirdējusi, redzējusi un vērtējusi savām acīm! Par laimi, ne uz savas ādas tīri finansiālā ziņā. Jā, cilvēki mēdz būt izmisuši, bet nevajag sev nodarīt pāri vēl vairāk! Ja nu gadījumā tiešām gribās tādā lietā iesaistīties, lūdzu, vismaz pameklējiet gūglē atsauksmes, vārdus, informāciju par firmu. Es tā dabūju mazu gabaldarbu, kas mani atgrieza uz pozitīvisma viļņa un atnesa diezgan lielu veiksmi - mistery shopper. Bet tas arī viss.

Trīs. Esi aktīvs. Banāli, bet patiesi. Lai atrastu darbu, it sevišķi, lai atrastu patiešām labu darbu, kas Tev patīk, būs jāiegulda laiks un enerģija. Pūliņu degviela - pašapziņa. Ja tās nav, noteikti uzlādē pirms sākšanas, jo tas prasa kārtīgu pieķeršanos darbam-meklēšanai. Ir vērts izveidot vienu labu, kvalitatīvu CV, piemēram  http://europass.cedefop.europa.eu/europass/home/hornav/Introduction.csp , kas ir, manuprāt, ērtākais un ātrākais iespējamais variants tiešām labam, strukturētam un starptautiskam CV. Un pamatā pietiek ar vienu labu motivācijas vēstules formu, ko pats esi izveidojis, ja proti pietiekami prasmīgi rīkoties ar īpašības vārdiem un to pielāgošanu vakancei. Velti tam katru dienu vismaz stundu, dari to dažādi, apziņo draugus, paziņas un savu draugiem.lv profilu, un esi neatlaidīgs, kamēr sanāk.

Četri, pieci un daudz. Izmanto katru izdevību spodrināt savas angļu, krievu un citu svešvalodu zināšanas. Komunicē, flirtē un attīsti humora izjūtu. Nekad neļauj sev kāpt uz galvas, jo tā parasti izrādās diezgan ērta vieta, kur visādiem parazītiem iekārtoties. Tas būs Tavs visstabilākais drošais pamats darba meklējumos.

Lai veicas!

P.S. Ja kas, man izdevās :)

1 komentārs:

  1. Bravo! Saliec labus tagus, jo šis ir pelnījis uzmanību. Elga, vairāk šādu ierakstu!

    AtbildētDzēst